АНТАРКТИДА И „ДЕЦАТА НА ЗЕМЯТА“ В КАРЛОВО

Пред пълна зала „Васил Караиванов“ в Карлово българският учен Борислав Александров изнесе беседа за това какво правят учените ни на Антарктида. Редом до него бяха и фотосите от пътуващата фотоизложба „Децата на Земята“, организирана от неправителствената организация СОНИК СТАРТ.

Точно в 17.00 часа Александров прикова вниманието на присъстващите с разказите си за живота на седмия континент, за това как се случват климатичните промени и за строежа на новата лаборатория. По думите му най-интересното и историческо събитие, което се е случило тази година, е първото плаване на научноизследователския кораб „Св.св. Кирил и Методий“ (НИК 421). “Тези момчета от екипажа са герои. Изминаха близо 20 хил. мили, което е почти една обиколка на Земята, помогнаха на испанската експедиция и се върнаха живи и здрави”, каза Александров.

Беседата на Борислав Александров се проведе на фона на фотоси от пътуващата изложба на СОНИК СТАРТ „Децата на земята“. Фотографиите са подбрани сред проведен конкурс по повод Деня на Земята. Участниците бяха на възраст от 7 години до безкрай. Компетентно жури от 15 професионалисти трябваше да избират от над 320 изпратени фотоси, да оцени и излъчи най-добрите кадри.

Началото на пътуващата фотоизложба бе поставено в град Сливен на 21 април 2023г. на хижа Карандила, и вече е представена в 5 града на страната.

Идеята е изложбата да бъде показана в 15 различни градове, за да може максимално много хора да я посетят и да се вдъхновят от красотата на Земята и нейните хора.